Zwolse sloeproeiers glansrijk naar landelijke titel

sloeproeien zwolle

Zwolse sloeproeiers glansrijk naar landelijke titel

De mannen van Sloeproeien Zwolle zijn afgelopen weekend met overmacht kampioen geworden in de landelijke 2e klasse. Het team won tijdens de sloepenrace in het Friese Langweer voor de vijfde maal op rij. De Zwollenaren zijn daardoor in de afsluitende competitiewedstrijden niet meer in te halen door de concurrentie. Een bijzonder knappe prestatie van de ploeg die pas sinds dit jaar aan de competitie deelneemt.

Roeiend in een klassieke houten marinesloep uit 1952, de ‘Swolla’, startte het team het seizoen met een tweede plaats in Weesp. Daarop volgde een zegereeks in Zaandam, Warmond, Kortgene en Langweer. Ook het hoofddoel van het seizoen, de eigen thuiswedstrijd ‘Volvo Zwolse Grachtenrace’ leverde een riante zege op eigen trainingswater op. Tussendoor werden, out of competition en met steun van inleenroeiers uit Friesland en Rotterdam, in Maastricht zelfs alle sloepen uit de eerste klasse verslagen en daarmee een overall overwinning geboekt.

Door de kampioenstitel zullen de mannen volgend jaar uitkomen in de 1e klasse. De damesploeg van de Zwolse Sloeproeivereniging acteert reeds in de 1e klasse. Daar waar het damescollectief vorig jaar als beginnend team nog in de onderste regionen verkeerde, is het inmiddels een geduchte outsider geworden. Met elfde plaats in het landelijke tussenklassement hebben de roeisters de aansluiting met de subtop gevonden.

Voor beide teams volgen dit seizoen nog twee races, te beginnen met de roemruchte klassieker Grachtenrace Amsterdam. Het roeiseizoen wordt afgesloten in Muiden, waar in drie manches rondom het eiland Pampus wordt gevaren.

In Langweer was er een ook een podiumplaats voor de dames van Hattem Roeit. Zij eindigden in de 2e klasse op een verdienstelijke derde stek.